Заради пандемията и риска от заразяване с COVID-19 близо 3500 учители

...
Заради пандемията и риска от заразяване с COVID-19 близо 3500 учители
Коментари Харесай

Намаляват работния ден на учителите?

Заради пандемията и риска от заразяване с COVID-19 близо 3500 учители в страната се пенсионираха, а до края на календарната година цифрата евентуално да нарасне с още към 500, сподели през днешния ден ръководителят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева преди началото на работна среща, отдадена на проблемите с бранша, чийто хазаин е Санаторно-оздравителният комплекс " Камчия " край Варна, предава Българска телеграфна агенция.

Заради отдалеченото образование и дългото престояване пред компютъра доста от педагозите получиха нови болести, изключително на очите, добави Такева. По думите й това е предиздвикало синдикатът да изиска промени в Кодекса на труда, посредством които работният ден на учители те да бъде понижен от 8 на 6 часа.

Освен това СБУ упорства да се усилят щатните бройки в образованието и да се понижи нормативът преподавателска претовареност. По думите на Такева това ще даде късмет в системата да бъдат арестувани учители те с ТЕЛК, които са към 4 хиляди. Тя посочи, че в момента недостигът на фрагменти в бранша е сериозен и се търсят 1450 учители. Освен математици, химици, физици, инженери, към този момент липсват и преподаватели по български език и литература.

МОН би трябвало да създаде политика за кадрово застраховане на системата, добави Такева. Според нея по този начин ще може да се реализира и понижаване на феминизацията на бранша, в който 85 на 100 от работещите са дами.

Нужно е изменение на закона за предучилищното и учебното обучение, с цел да може в изискванията на пандемия да имаме възможност да изтегляме образователната година с една-две седмици по-рано, сподели още Такева. Според нея в този момент, на 15 септември, каквато и да е обстановката, е редно да има тържествено посрещане най-малко на първолаците. Такева добави, че поддържа изцяло концепцията за постоянно тестване на учениците за COVID-19 и изрази вяра, че родителите ще реагират съответно и ще дадат своето единодушие.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР